Brætspillet Pixo har verdenspremiere i Ringe fredag med release-fest og champagne i Bog & Idé
Af Ulla Nielsen

RINGE: Fra man får en idé til et nyt brætspil, og til det ligger på butikdisken, er der lang vej. Men musiklærer på Ringe Friskole, Kenneth Seholt, har fået sit brætspil, Pixo, gennem nåleøjet - efter otte års benarbejde.

Det lanceres på fredag den 2. oktober med champagne og verdens-release-fest kl. 15 i Bog & Ide i Ringe.

Kenneth Seholt (40) glæder sig helt vildt.

- Det bliver så spændende efter at have arbejdet med spillet siden 2001, og allerede inden udgivelsen har det fået en fin modtagelse af dem, der har afprøvet det og spillet det, fortæller Kenneth Seholt.

Kenneth Seholt fik ideen til sit brætspil i 2001.

- En af mine kammerater kom i efterårsferien med et nyt bræspil under armen, som han lige havde fået udgivet. Jeg syntes, det var så sjovt og spændende, at jeg straks tændte på ideen og tænkte: Det kan jeg også! fortæller Kenneth.

Taktisk tegn og gæt

- Vi har de seneste 15 år næsten kun set quiz-spil om paratviden, hvor man nemt kan komme til at sidde og føle sig dum.

- Derimod er Tegn og Gæt sjovere, og alle kan være med. Man behøver ikke være særlig god til at tegne, blot fantasien er i orden. Så med udga ngspunkt i det begyndte jeg at videreudvikle et tegnespil, fortsætter Kenneth.

Det blev efter otte år, et par kuldsejlede udgivelsesforsøg og nogle år hengemt i kælderen til brætspillet Pixo.

Kort fortalt handler Pixo om, at man kun får afsløret dele af tegningerne, når man skal gætte. Tegningerne ligger skjult i bokse med låger, som først skal åbnes, inden det fulde billede dannes. Undervejs er der udfordrende taktiske overvejelser og en del tossede gæt, der er med til at skabe mange øjeblikke med latter og fnisen blandt deltagerne, når eksempelvis den ene deltager gætter på, at der er tegnet en elefant, men det rigtige svar viser sig at være et strygejern...!

- Pixo handler altså ikke om viden men fantasi. Derfor kan alle spille på lige fod, blot skal børnene kunne læse navneordene på kortene, så de kan tegne dem, siger Kenneth.

Priseblønnet

Når spilles sendes på gaden på fredag, er det kåret som "Årets spil for unge" af boghandlerkæderne, ligesom det er nomineret til at vinde en helt nyt brætspilspris, "Guldbrikken", i kategorien familiespil. Dommerpanelet i "Guldbrikken" er - i modsætning til "Årets Spil" - helt uvildigt og uden kommercielle interesser, men sammensat af spilentusiaster og spilanmeldere.

Nåleøjet

Pixo udgives i samarbejde med spiludviklingsfirmaet Game Inventors i Odense, hvor dirketør Martin Vinther Olesen forklarer, at det faktisk er et temmelig lille nåleøje, Kenneth Seholts brætspil er kommet igennem.

- Vi kontaktes af ca. 150-200 danske spilopfindere om året. Af dem udgives der 25-30 nye, danskudviklede spil, og for vores vedkommende satser vi kunne på ét større spil hvert år - og det er altså blevet Pixo i år.

- Da vi blev præsenteret for det, kunne vi i den grad se potientialet, netop fordi det er et spil, hvor hele familien kan være med, og hvor man hverken behøver at være et omvandrende leksikon eller et kunstnerisk geni, siger Martin Vinther Olesen, der er en af de to partnere i Game Inventors.